Welkom!
Dit wordt de digitale plek voor alle schrijvers die bij Auryn een individueel schrijftraject volgen. Je zal hier in de toekomst steeds meer documenten en links zien verschijnen die jullie kunnen helpen bij het schrijfproces.
Veel plezier ermee!
Met warme groet
Annelies
Deze documenten zijn beschikbaar:
Mijlpalenboekje: “Hoera, mijn eerste versie is af!”
Straf boekenlijstje:
Willemijn Soer, Autobiografisch schrijven (Christofoor, 2019):
Een handboek vol schrijfoefeningen over je eigen levensverhaal. Verwacht je niet aan de typische schrijfopdrachten: dit boek is verweven met spiritualiteit en antroposofie. Niet alle oefeningen zullen iedereen aanspreken, maar dat gezegd zijnde: in dit boek vind je een grote hoeveelheid schrijfoefeningen die ook geschikt zijn voor schrijvers met minder interesse in spiritualiteit. Wat dacht je van schrijven over een voorwerp dat een rol gespeeld heeft in jouw levensverhaal, en dan het voorwerp laten antwoorden? Van schrijven over teleurstelling, geld of de kapper? Of van een gebeurtenis plukken, er iets over schrijven, en dan een ‘reeks van gebeurtenissen’ maken, geleid door de vraag “wat heeft tot deze gebeurtenis geleid?”
Brenda Van Es, Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven (100 jaar na vandaag, 2017):
Een tegenhanger voor de aanpak van Willemijn Soer. Is Soer fan van verhalen sprokkelen op organische wijze; Van Es zweert bij ‘Eerst Structuur’. Ik las het boek zelf nog niet, maar het staat wel in mijn kast te wachten op het juiste moment. 😉
Ellen Deckwitz, Zo word je een geweldige dichter (De schrijfbibliotheek bij Atlas Contact, 2015):
Een boek dat inzoomt op het schrijfproces voor gedichten. Hoe kom je aan ideeën, en hoe kan je je ideeën beoordelen op hun kwaliteit? Vlot geschreven, leest erg prettig.
Yke Schotanus, Dichten doe je zo (De schrijfbibliotheek bij Atlas Contact, 2010):
Vrij technisch boek over het métier van het schrijven. Geschikt voor beginners, maar niet de meest luchtige lectuur.
Kila van der Starre en Babette Zijlstra, Woorden temmen (Grange Fontaine, 2018):
Leuk en mooi vormgegeven boek over het schrijven van gedichten. Het bevat gedichten van doorgaans hedendaagse dichters, inzichten in poëzie en schrijfoefeningen. Miskijk je niet op de speelse vormgeving: de helder uitgelegde theorie is goed onderbouwd. Kila van der Starre is een literatuurwetenschapster verbonden aan Universiteit Utrecht.
Jan Brokken, De wil en de weg / Het hoe:
Twee boeken over het schrijven van proza en verhalen. Het tweede is specifieker en richt zich op wie al wat geschreven heeft. Met treffende voorbeelden.
Lisa Cron, Wired for Story (TENS, 2012):
Lisa Cron neemt je mee op tocht in de geest van de lezer. Waarom is show, don’t tell een veel gegeven schrijftip? Wat betekent hij echt? Waarom is concreet schrijven zo belangrijk, en hoe werkt het prikkelen van nieuwsgierigheid eigenlijk? Prettig geschreven en voor zover ik kan oordelen: goed wetenschappelijk onderbouwd.
Jan Donkers, Reisverhalen schrijven (De schrijfbibliotheek bij Atlas Contact, 2008):
Wat de titel zegt. Dit dunne boekje gaat helemaal over reisverhalen, van kortverhaal tot reisroman. Jan Donkers maakte lange tijd buitenlandreportages en weet dus waarover hij het heeft wanneer hij vertelt over o.a. het belang van voorbereiding en research.
Renate Dorrestein, Het geheim van de schrijver (Atlas Contact, 2000):
Dit boek geeft een zeer goed overzicht van zaken als personages, plot, thema’s etc… Plus uitleg over wat er zoal mis kan gaan. Met voorbeelden uit de eigen schrijfpraktijk van Dorrestein.
Dit boek werd ook uitgegeven in bundel met ‘De blokkade’ (zie hieronder) onder de titel ‘Onder de motorkap van het schrijverschap’ (Querido, 2017).
Theo Hendrikx, No Story no glory:
Het abc van verhalen, van Roodkapje tot In de ban van de Ring. Heel pedagogisch en duidelijk geschreven, de basis. Het eerste onderwerp dat ik (Luc) over dit onderwerp las, lang geleden.
J. Madison Davis, Creating Plot:
Heel knap boekje over plot, met thorie en tal van praktijkvoorbeelden. Veel uit geleerd (Luc).
Will Storr, The science of story:
Dit boekje biedt de achtergrond van storytelling en verhalen in de meest ruime zin. Waarom zijn we zo verslingerd aan verhalen? Psychologische achtergrond, het concept ‘flawed self’ etc. Interessant (Luc).
John Yorke, Into the Woods – How stories work and why we tell them:
Heel knap boek over verhalen en scenario’s. Wel nogal veel voorbeelden van TV-series en films die ik (Luc) niet ken, maar toch veel uit geleerd. Over structuur, karakters en veel meer. Ook over het feit dat ervaren teams soms dramatisch slechte films produceren. Weten hoe het moet is één ding, maar de puzzel dan doen passen is toch weer wat anders (en dan uit die mislukkingen lessen trekken).
Renate Dorrestein, De blokkade:
Wat de titel zegt: over schrijfblokkades. 🙂
Dit boek werd ook uitgegeven in bundel met ‘Het geheim van de schrijver’ (zie hierboven) onder de titel ‘Onder de motorkap van het schrijverschap’ (Querido, 2017).
Natalie Goldberg, Schrijven vanuit je hart (Altamira, 2018):
Schrijven als zenmeditatie. Voor Natalie Goldberg is ‘writing practice’ een vorm van meditatie. Ze bestudeerde jarenlang het zenboeddhisme en kwam uit bij deze vorm die voor haar goed werkt. Je komt telkens terug naar het blad, nodigt jezelf uit om te gaan kijken naar wat er onder jouw gedachten-van-elke-dag zit. Zo leer je schrijven vol overgave, zonder doel of focus op resultaat.
Kristien Hemmerechts, Schrijven – Kun je dat leren? (Lannoo, 2016)
Een handboek dat leest als een roman. Hemmerechts vertelt over haar eigen praktijk als schrijfdocente. Alle belangrijke zaken komen aan bod, met telkens anekdotes over hoe haar studenten het ervan afbrengen. De meningen van ons docententeam zijn verdeeld, van ‘een aanrader’ tot ‘niet zo mijn ding’. Reden te meer misschien om het zelf te lezen en je eigen mening te vormen? 🙂
Anne Lamott, Bird by bird (Anchor Books, 1980):
Een vlot geschreven boek over schrijven en het schrijfproces. Anne Lamott schrijft uit eigen ervaring en dat levert hele fijne inzichten op, zoals het schrijven van ‘shitty first drafts’. Ik vond geen Nederlandstalige versie van dit boek. Het hoofdstuk ‘Shitty First Drafts’ vind je hier.
Louis Stiller, Het grote schrijf-doe-boek (De schrijfbibliotheek bij Atlas Contact, 2011):
De ondertitel van dit boek is ‘365 oefeningen, tips en ideeën voor een heel jaar schrijven’. Per week is er een thema (van beginnen over columns schrijven tot poëzie en zelfs recensies schrijven). Voor wie heel breed geprikkeld wil worden.
Julia Cameron, The Artist’s Way (voor het eerst verschenen in 1992, in augustus 2020 verschijnt een herziene Nederlandstalige editie bij Lev):
Een klassieker. In twaalf weken onderzoek je aan de hand van het boek je innerlijke criticus en wat jou kan helpen om creatief te zijn. De basis van de methode is heel eenvoudig: elke dag schrijf je 3 blz. ochtendpagina’s en elke week neem je “je innerlijke artiest” mee op een speelafspraakje: gewoon even in je eentje doen wat jij heel fijn vindt, dus.
Mihaly Czikszentmihalyi, Creativity: flow and the psychology of discovery and invention (HarperCollins, 1996):
Een lijvig populair-wetenschappelijk boek over creativiteit door één van de grondleggers van de positieve psychologie. Het leest prettig. Het laatste hoofdstuk is vooral een aanrader. Daarin geeft de auteur concrete tips hoe je je persoonlijke creativiteit kan aanwakkeren.
Elizabeth Gilbert, Big Magic (Cargo, 2015):
Een vlot leesbaar boek over creativiteit dat je in één ruk uitleest. Elizabeth Gilbert spreekt over de moed om te creëren, de magie van creativiteit, toestemming om te creëren enzoverder. Naar het eind van het boek toe mis ik wat mildheid in haar oordeel over mensen die het schrijven hebben opgegeven. Dat neemt niet weg dat het boek boordevol interessante inzichten staat die jou kunnen helpen om anders te kijken naar je creativiteit!
Austin Kleon, Steal like an artist (Lannoo, 2012):
Een echte aanrader! To the point, grappig en mooi vormgegeven. Ideale vakantielectuur.